Meme Büyütme (Göğüs Büyütme) Ameliyatı (AUGMENTASYON MAMAPLASTİ)
Estetik meme büyütme ameliyatı, yada halk arasında bilinen adıyla silikon ameliyatı göğüslerin boyutunu artırarak dolgunluk ve dirilik kazandırımak, göğüslerinizin vucut yapınızla dengeli yapıya kavuşmasını sağlamak için yapılan cerrahi uygulamadır.
- Göğüslerinizin çok küçük olduğunu düşünüyorsanız,
- Giydiğiniz kıyafetlerin göğüs kısmı size büyük geliyorsa,
- Mayo ya da bikini giydiğinizde sıkıntı duyuyorsanız,
- Çocuk sahibi olduktan sonra, göğüsleriniz küçüldü ve deforme olduysa,
- Kilo verme sonrası göğüsleriniz küçülüp, şekli ve boyutu değiştiyse,
- Bir göğüsünüz diğerinden daha küçükse göğüs
Meme büyütme ameliyatı için uygun bir aday olabilirsiniz.
Meme Büyütme (Göğüs Büyütme) Ameliyat öncesi görüşme…
Meme büyütme ameliyatı düşünüyorsanız, ilk yapmanız gereken bu konuda deneyimli estetik plastik cerrahla görüşmektir. Bu görüşmede mevcut şikayetleriniz ve ameliyat sonrası beklentileriniz samimi olarak dile getirilmelidir.
Bu görüşmede doktorunuz sizi muayene edecektir: bu muayenede göğüslerin mevcut büyüklüğü, meme derisinin durumu, asimetriler, sarkıklık, gögüs kafesinin genişliği, deformite olup olmaması gibi ameliyat sonucunu etkileyecek konularda ölçüm yapıp değerlendirmede bulunacak ve notlar alacaktır. Doktorunuz bu muayene bulgularını ve sizin bu ameliyattan beklentilerinizi karşılaştırarak en uygun tedavi seçeneğini konusunda size bilgi verecek ve gerçekçi olarak ameliyattan ne beklenmesi gerektiğini içeren özel detayları size açıklayacaktır. Yine bu görüşmede, doktorunuz, uygulayacağı cerrahi tekniği, anesteziyi, ameliyatın nerede yapılacağı ve ameliyat hazırlıkları konusunda bilgi verecektir. Ameliyatın muhtemel riskleri ve komplikasyonları konusunda sizi aydınlatacaktır. Meme büyütme ameliyatına karar vermeden önce bu konuyla ilgili aklınızdaki tüm soruları sorup cevabını alın. Bunları dikkatlice dinleyip anlamadığınız konuları tekrar sorun. Yine bu görüşmede ameliyat maliyeti hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu görüşmeden sonra kendi değerlendirmenizi de yaparak ameliyat kararı verirsiniz.
Ameliyat kararı verdiğinizde sizden ameliyat hazırlığı için tetkikler yaptırmanız istenecektir. Bu tetkikler sonucu normal sınırlardaysa ameliyata uygun olduğunuz değerlendirilip cerrahinin yapılacağı gün ve saat kararlaştırılır.
Göğüs büyütme ameliyat günü neler yapmalıyım?
Hastaneye yatışınızı takiben odanıza alınırsınız. Odanızda doktorunuz sizi ziyaret ederek ameliyat planlaması yapar. Takiben anestezi doktoru anestezi hakkında bilgi verip size anesteziye yönelik sorular sorar. Ameliyathaneye inmeden önce size bir sakinleştirici iğne yapılacaktır. Bu sizin heyecanınızı ve ameliyata bağlı oluşabilecek anksiyetenizi azaltacak sizi sakinleştirecektir ve cesaretlendirecektir.
Ameliyathaneye indikten sonra anestezi uygulanacaktır. Meme büyütme lokal yada genel anestezi altında gerçekleştirilebilir.Ancak sıklıkla meme büyütme ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir. Genel anestezi uygulanacaksa tüm operasyon boyunca uyursunuz. Doktorunuz sizin için en uygun seçeneği sunacaktır.
Göğüs büyütme ameliyatı nasıl yapılır?
Meme büyütme protezin yerleştirilmesinde farklı kesiler(insizyon) kullanılabilir. En çok kullanılan kesi yerleri meme altında katlantıdan ( inframamarian) yapılan veya meme ucundaki kahverengi alanın alt sınırı boyunca yapılan yarımay tarzında(periaerolar) kesilerdir. Daha az sıklıkta kullanılan bir diğer kesi ise koltuk altına yapılan kesidir (Şekil 1). Protez yerleştirme için seçilecek kesi, memenin mevcut durumuna, protezin çeşidine, vücut yapısına ve hasta-doktor tercihine göre değişir. Daha önceki görüşmelerde kararlaştırıldığı şekilde inframamarian yada periaerolar kesiden biri gerçekleştirilip protez konulacak cebe ulaşılır.
Bu kesiden girilerek protezin yerleştirileceği cep hazırlanır. Bu cep meme büyüklüğü, yeterli meme dokusu olup olmadığı, sarkıklığı ve hastanın vucut şekline , doktor –hasta tercihine bağlı olarak seçilebilir. Buna meme protezinin yerleştirileceği cep meme dokusu altına (submamarian) veya göğüs kasının altına(subpektoral) planda hazırlanır. Hazırlanan cebe uygun protez yerleştirilir. Özel dikişlerle dikişlerle kesi hattı kapatılır.
Silikon meme protezinin yerleşimi kas altı veya kas üstü
Ameliyat sonrasında göğüs üzerine özel sargı memelerin üzerinde sargı sarılır veya hastaya destekli cerrahi sütyen verilir. Göğüs büyütme estetiğininin sonuçları anında belli olur. Zaman içerisinde şişlikler iner ve yara izi fark edilmez olur. Plastik cerrahideki en mutlu hasta grubunu oluşturular.Sonuç çok iyidir.
Göğüs büyütme ameliyatı sonrası iyileşme nasıldır?
Ameliyattan çıktıktan birkaç saat sonra yeme içmeye ve ayağa kalkmanıza izin verilecektir. Ağrılarınız için ağrı kesici verilecektir. Ağrılar sıklıkla birkaç gün içinde geçmekte ve ağrı kesicilere cevap vermektedir. Ameliyat sonrası durumunuza göre aynı gün yada ertesi gün taburcu olabilirsiniz. Cerrahi sonrası 2-3ncü gün normal yaşantınıza döenebilecek halde olmanıza karşın plastik cerrahınız normale geri dönüşte size yardımcı olacak uygun programı önerecektir. Uygun iyileşmeyi sağlamak için aşırı aktiviteden ve ağır kaldırmaktan birkaç haftalığına sakınmalısınız. İşinize ve normal aktivitelere ne zaman dönebileceğinizin kararı, ne kadar hızlı iyileştiğinize ve kendinizi nasıl hissettiğinize bağlıdır.
Cerrahınız yara izlerinin olabildiğince az farkedilir olmasına gayret etmesine rağmen bu skarlar operasyonun kaçınılmaz sonuçlarıdır. Pek çok vakada skarlar aşamalı olarak solmaya başlar ve zorlukla farkedilecek seviyeye gelir. Memelerinizdeki az miktarda olan şişlik ve renk değişikliği hızlı bir şekilde kaybolur. Meme büyültme operasyonunda amaç, memelerin daha dolgun ve daha doğal bir görünüm almasıdır. Ameliyat sonrasında haftalar hatta aylar içinde memeleriniz olan sertlik hızla azalmaya başlayacaktır. Bazı durumda cerrahınız yumuşamaya yardımcı olması için, meme masajı tavsiye edebilir.
Bu site meme büyültme operasyonu hakkında bilgi vermesi amaçlanmıştır. Meme büyütme ile ilgili bir plastik cerrahi ameliyatı düşündüğünüzde, bu sitede bahsedilen konuları ve ihtiyacınız olabilecek herhangi ek bir bilgiyi cerrahınıza sormaktan ve ayrıntılı bilgi almaktan çekinmeyiniz.
Prof.Dr.Muhitdin Eski
Yorumlar (0)
Henüz onaylanmış yorum yok!Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.