Estetik Göz Kapağı Cerrahisi - Blefaroplasti
Estetik göz kapağı cerrahisi veya blefaroplasti, alt ve üst göz kapağındaki deri fazlalığı ve varsa alt ve üst gözkapağında torbalanmaya neden olan yağ yastıkcıklarının alınmasını için yapılan ameliyattır. Bu ameliyatlar göz kapağı estetiği olarak ta adlandırılır.
- Alt ve üst göz kapağınızdaki deri fazlalıkları size yorgun bir görünüm veriyorsa
- Üst göz kapağındaki deri fazlalığı kirpiklere kadar sarkıp görmeyi engelliyorsa
- Üst göz kapağındaki deri fazlalığı nedeniyle göz kapağına makyaj ( far sürme, kalem çekme) yapamıyorsanız
- Alt göz kapağında kırışıklık ve torbalanma varsa
Estetik göz kapağı ameliyatından fayda görürsünüz. Bu ameliyat şikayetlerinizin durumuna göre sadece üst kapak, alt kapak yada her iki kapağa birden uygulanabilir. Estetik göz kapağı ameliyatında göz kapaklarındaki sarkmış fazla deri ve göz torbalarının uzaklaştırılması sonucu göz çevrenize daha yenilenmiş bir görüntü kazandırır. Yüzünüzdeki yorgun görünüm gider sizin daha dinamik bir görüntüye sahip olmanızı sağlar.
Göz kapağı estetiği öncesi ve sonrası
Ameliyat öncesi görüşme…
Estetik göz kapağı ameliyatı düşünüyorsanız, ilk yapmanız gereken bu konuda deneyimli estetik plastik cerrahla görüşmektir. Bu görüşmede doktorunuz sizi muayene edecektir: Muayenede deri fazlalıkları, torbalanma olup olmadığı, cilt dokusunun esnekliği, göz çevresinin durumu, kaşlarda düşüklük olup olmaması gibi ameliyat planı etkileyecek durumlar değerlendirilir. Bunlara ek olarak genel sağlık durumunuz sorgulanır. Gözlerinizde daha önce geçirmiş olduğunuz hastalıklar ameliyatler, göz kuruluğu, görme kusurları, tiroid hastalığı gibi durumlar varsa bunu mutlaka doktorunuza bildiriniz. Bunlar ameliyat sonuçlarına olumsuz etki gösterebilir.
Doktorunuz bu muayene bulguları ve beklentilerinizi karşılaştırarak, en uygun tedavi seçeneğini konusunda size bilgi verecektir. Bu estetik cerrahi girişimden neler beklemeniz gerektiği konusunda sizi aydınlatacaktır. Yine bu görüşmede, doktorunuz, uygulayacağı cerrahi tekniği, anesteziyi, ameliyatın nerede yapılacağını, ameliyat hazırlıkları konusunda bilgi verecektir. Ameliyatın muhtemel riskleri ve komplikasyonlar konusunda sizi aydınlatacaktır. Göz kapağı estetiği ameliyatına karar vermeden önce bu konuyla ilgili aklınızdaki tüm soruları sorup cevabını alın. Bunları dikkatlice dinleyip anlamadığınız konuları tekrar sorabilirsiniz. Ameliyat maliyeti hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu görüşmeden sonra kendi değerlendirmenizi de yaparak ameliyat kararı verirsiniz.
Ameliyat kararı verdiğinizde sizden ameliyat hazırlığı için tetkikler yaptırmanız istenecektir. Bu tetkikler sonucu normal sınırlardaysa ameliyata uygun olduğunuz değerlendirilip cerrahinin yapılacağı gün ve saat kararlaştırılır.
Cerrahi Girişim...
Blefaroplasti yani göz kapak estetiği, lokal anestezi yani sadece ameliyatın yapılacağı bölgenin uyuşturulduğu, ve ya lokal anestezi ile sedasyon anestezisi kombinasyonu ile yapılabilir. Ameliyat öncesi gerginliğinizi azaltmak için sedatif yani rahatlatıcı ilaç verilir. Bu sedatif ilaçlar lokal anestezi operasyon süresince rahat olmanızı sağlayacaktır. Sıklıkla lokal anestezi ve sedasyo kullanılmaktadır. Genel anestezi kullanılarak da bu ameliyat yapılır. Eğer genel anestezi verilmişse, tüm operasyon boyunca uyursunuz.
Estetik göz kapağı ameliyatı sadece üst kapak, alt kapak yada her iki kapağa birden uygulanabilir. Estetik göz kapağı ameliyatında önce çıkartılacak fazla deri için planlanarak işaretleme yapılır. Alt ve üst göz kapağındaki kesiler, doğal çizgileri ve deri katlantı yerlerini takip edecek şekilde yapılır ve genellikle gözün dış kenarındaki kırışıklığa ( kaz ayağı şeklindeki kırışıklık ) doğru uzanır.
Üst bleferoplastide kapakta planlanan cilt kesisini takiben deri fazallığına yol açan cilt ve kas çıkartılır. Takiben eğer varsa torbalanmaya yol açan yağlar çıkartılır. Üst göz kapağı estetikler göreceli olarak daha kolaydır ve 45 dakika kadar sürer.
Alt kapak bleferoplastisinde ise kesi kirpiklerin 2 mm altından yapılarak kas ve deri flebi kaldırılıp gerekirse torbalanmaya yol açan yağ dokuları alınır, kapak derisi hafifçe gerdirilip fazlalık kesilip çıkartılır.
Bu işlemeler bittikten sonra üst kapakta cilt gizli dikişlerler ile yara izi gözkapağındaki katlantı yerine gelecek şekilde dikilir. Alt kapakta ise işlem tamamlandıktan sonra kesi cerrahın tercihine bağlı olarak tek tek yada gizli dikiş ile dikilebilir.
Pansuman olarak özel bantlar kullanılarak kesi üzerine pansuman uygulanır. Gözler kapatılmaz. Ancak bantlar nedeniyle üst kapağı tam açmakta zorlanabilirsiniz. Ameliyat sonrası hemen gözlere buz uygulaması şişlik ve morluğu azaltmada yardımcı olacaktır.
Ameliyat sonrası iyileşme…
Ameliyat sonrasında hafif ağrı ve rahatsızlık hissi olabilir. Basit ağrı kesicilerle bu ağrılar diner. Yatarken başınızı hafif yukarıda tutmanız, gözlerinizin etrafına soğuk kompres uygulanması, şişlik ve morlukların azalmasına yardımcı olacaktır. Bir kaç gün bu işlemler uygulanması yeterli olur.
Kapataki kesilere bantlarla uygulanan pansuman 3 günde değiştirilebilir. Genellikle 5. günde dikişler alınır. Bu ameliyattan toparlanma hızlı olur ve erken dönemde normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Ameliyat sonrası ilk 2 -3 gün şişlik artabilir ancak bundan sonra hızla azalmaya başlar. Morluk ile çok sık karşılaşılmasa da göz derisinin çok ince ve hassas olması nedeniyle morlukla karşılaşılabilir. Bunlarda sıklıkla 1 hafta içinde sıklıkla kaybolur ve makyaj ile de kolaylıkla kapatılabilir.Bir güneş gözlügü takarak erken dönemde sosyal yaşantınıza dönebilirsiniz.
Göz etrafındaki sarkmış deri ve torbalanmaya yol açan yağ dokusunun ortadan kaldırılması size daha genç ve zinde bir görünüm kazandırır. Blefaroplasti diye adlandırdığımız göz estetiği ameliyatları göz çevresinde ve özellikle kapaklarda iyileşme sağlar. Alın bölgesi ve kaş arasında ve göz çevresinde mimiklere bağlı kırışıklık varsa ameliyattan 2-3 hafta sonra yapılacak BOTOX uygulaması yüz gençleşmesine çok katkı sağlar. Sonuçları çok olumlu etkiler.
Bu sayfada yer alan bilgiler blefaroplasti ameliyatı hakkında size genel bilgi verilmesi için hazırlanmıştır. Ameliyat kararı için görüşmeye gittiğinizde aklınıza gelen tüm soruları doktorunuza sorun ve cevabını alın, soru sormaktan çekinmeyin. Zaten bu görüşmelerde muayeneniz de yapılıp size daha ayrıntılı bilgi verilecektir.
Prof. Dr. Muhitdin ESKİ
Yorumlar (0)
Henüz onaylanmış yorum yok!Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.