Yüz Germe, Boyun Germe (Facelift, Platizma Plasty, Neck Lift)
Yüz germe, boyun germe, yüz bölgesi ve özellikle çene kemiği hizasındaki ve boyun bölgesinde ortaya çıkan sarkmalar ve cilt kırışıklıklarını düzeltmek amacıyla gerçekleştirilen ameliyatlardır. Son yıllarda elmacık kemiği ve burun kanatlarında ağız köşesine uzanan nazolabial oluklarda oluşan sarkmalar için yaygın olarak dolgu yada yağ enjeksiyonları kullanılmaya başlamıştır. Bu bölgede sorunların çözümüne yardımcı olsa da özellikle boyun bölgesinde bulunan sarkık ve gevşekliğin düzelmesine sınırlı katkı sağlamaktadır. Bu nedenle dolgu yüzün üst kısmında gençleşme sağlarken yüzün alt kısmı ve boyun yaşı ele vermektedir. Bu bölgedeki sarkma ve kırışıklıklar ve özellikle boyundaki bantlar ve sarkmaların düzeltilmesinde yüz ve boyun germe ( Face lift, neck lift ) çok etkili bir yöntemdir.
Yüz ve boyun bölgesi kilo vermeden yaştan kaynaklanan kırışıklıklar ve sderi sarkmalarının düzeltilmesinde değişik yaklaşımlar kullanılabilir. Burada da hastaya yönelik kişisellestirilmiş cerrahi yaklaşım ve/ veya invazif olmayan dolgu yada yağ enjeksiyonu uygulamaları sorun çözümünde çok yardımcı olacaktır. Gerek Amerikan Estetik Cerrahi Derneğinin New York da yapılan yıllık toplantısında gerekse Kasım 2012 ayında yapmış olduğum New York Universite Hastanesini ziyaretinde boyun germe ameliyatlarının daha sık yapılır hale geldiği belirtilmiştir. Dolgu ve yağ enjeksiyonu yüz gençleştirmede cerrahi teknik ve ameliyat yaklaşımlarını değiştirmiştir. Bu nedenle yüz gençleştirmede uygulamaları öncesi doktor hasta görüşmesi çok önemlidir.
Yüz ve boyun germe ameliyat öncesi görüşmede nelere nasıl olur ?
Yüz germe ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, ilk yapmanız gerkenm deneyimli bir estetik plastik cerraha başvurmaktır. Bu görüşme esnasında, doktorunuz duygusal ve fiziksel durumunuzu kontrol edecek, muayenenizi yapacak ve operasyon hakkında size bilgi verecektir. Doktorunuz bu muayenede yakınmalarınızı dinleyecek, şikayetleriniz ayrıntılı şekilde incelenecek, deri yapınız, esnekliği kontrol edilecektir. Doktorunuz muayene bulguları ve bu ameliyattan beklentilerinizi karşılaştırarak en uygun tedavi seçeneğini konusunda size bilgi verecek ve gerçekçi olarak ameliyattan ne beklenmesi gerektiğini içeren özel detayları size açıklayacaktır. Yine bu görüşmede, doktorunuz uygulayacağı cerrahi teknik, anestezi, ameliyatın nerede yapılacağı ve ameliyat hazırlıkları konusunda size bilgi verecektir. Ameliyatın muhtemel riskleri ve komplikasyonları konusunda sizi aydınlatacaktır. Bu ameliyata karar vermeden önce bu konuyla ilgili aklınızdaki tüm soruları sorup cevabını alın. Bunları dikkatlice dinleyip anlamadığınız konuları tekrar sorun. Bu görüşmede ameliyat maliyeti hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu görüşmeden sonra kendi değerlendirmenizi de yaparak ameliyat kararı verirsiniz.
Ameliyat kararı verdiğinizde sizden ameliyat hazırlığı için tetkikler yaptırmanız istenecektir. Bu tetkikler sonucu normal sınırlardaysa ameliyata uygun olduğunuz değerlendirilip cerrahinin yapılacağı gün ve saat kararlaştırılır. Yüz germe, boyun germe ameliyatları hastane koşullarında yapılmalıdır.
Yüz germe, boyun germe ameliyat günü...
Hastaneye yatışınızı takiben odanıza alınırsınız. Odanızda doktorunuz sizi ziyaret ederek ameliyat planlaması yapar. Takiben anestezi doktoru anestezi hakkında bilgi verip size anesteziye yönelik sorular sorar. Ameliyathaneye inmeden önce size bir sakinleştirici iğne yapılacaktır. Bu sizin heyecanınızı ve ameliyata bağlı oluşabilecek stres ve gerginliği azaltacak sizi sakinleştirecektir ve cesaretlendirecektir.
Ameliyathaneye indikten sonra anestezi uygulanacaktır. Bu ameliyatlar yüz bölgesinin uyuşturulduğu lokal anestezi altında yapılabilse de sıklıkla genel anestezi altında gerçekleştirilir. Bir çok cerrah genel anesteziyi daha güvenli ve konforlu kabul eder. Doktorunuz sizin için en uygun seçeneği sunacaktır.
Yüz germe, boyun germe ameliyat teknikleri nelerdir ?
Tipik bir yüz germe ameliyatı yüz ve boyundaki fazla gevşek veya sarkmış deriyi uzaklaştırmak için uygulanır. Cerrahinin büyüklüğü, istenen değişikliklerin neler olduğuna ve cerrahınızın sizin için neyi uygun gördüğüne bağlıdır. Bu amaçla değişik teknikler ( kısa skarlı, tam yüz germe, sadece boyun germe gibi) kullanılabilir ve bunu sizin durumunuz belirler. Doktorunuzla yapmış olduğunuz görüşmede hangi tekniğin kullanılacağına karar verilmiştir. Gözlerin etrafındaki torbalardan kurtulmak isteniyorsa, göz kapağı estetiği ( Blefaroplasti ) yüz germe operasyonuyla birlikte veya ayrı bir uygulama olarak yapılabilir.
Yüz germe, ilk önce yüzün bir tarafına daha sonra diğer tarafa uygulanır. Kesi yapılmadan önce saçlar özel tokalarla bağlanarak hazırlık yapılır. Yapılacak kesiler, hastanın ihtiyacına ve cerrahın uyguladığı yönteme göre farklılık gösterebilir. Pek çok hastada kesi, saç çizgisinin iç kısmında şakaklardan başlar, kulak memesinin etrafında doğal çizgiden aşağı devam eder ve kulak arkasına ve oradan saçlı deri sınırına uzanır. Kısa kesili yüz germe (short skar facelift) ameliyatında bu izler genellikle favori bölgesinden başlayıp kulak önü boyunca devam edip hemen kulak arkasında sonlanır. Boyun bölgesindeki bantları düzeltmek içinde çenenin altına küçük bir kesi yapılmasına gerek duyulabilir.
Cerrah kesi üzerine çalışırken deri ile altında yatan yağ ve kası ayırır. SMAS adı verilen deri altı doku ayrı gerilir. Bunun için değişik dikiş teknikleri, yada diseksiyonlar yapılarak germe işlemi yapılır. Bundan sonra ise üst deri yukarı ve arkaya gerilerek fazla deri çıkartılıp ameliyat tamamlanır. Kalıcı olan yüz ve boyun germe işleminde SMAS denen deri altı dokunun gerdirilmesi easatır ve kalıcı sonuç verir. Eğer boyunda bantlar varsa plastisma plasti (Platysma Plasty) işlemi ile boyunda bantlara yol açan plastizma kası orta hatta birbirine dilkilerek hem germe işlemi hemde bantların düzeltilme işlemi gerçekleştirilir. Buna boyun bölgesine liposuction da eklenebilir.
Cerrah izlerin olabildiğince göze çarpmaması için cerrahi insizyonlar doğal kırışıklık hataları boyunca ve kulak arkası gibi bölgelerden yapılarak izlerin saklanması amaçlanır. Doğal deri çizgileri ve kırışıklıklar boyunca yapılan kesiler ince sütürlerle kapatılır. İzler bu ameliyatın kaçınılmaz sonucudur ancak pek çok hastada yara izleri aşamalı olarak solar ve zorlukla görünür hale gelir. En fazla farkedilenler kulağın arkasındadır bu da hastanın kendi saçlarıyla uygun şekilde kapatılabilir.
Ameliyat sonrası, deri altında toplanabilecek kanı drene etmesi için küçük ince bir tüp diren kulağın arkasına yerleştirilebilir. Büyük bol sargılar kullanarak yüz ve boyun birkaç gün için sarılır. Ancak son yıllarda sargı uygulaması terk edilmekle beraber çok ince uzun gazlarla gevşek bir sargı uygulanır. Ameliyatın büyüklüğüne bağlı olarak uygulama genellikle 3-5 saat arasında sürmektedir.
Yüz germe, Boyun germe ameliyatı sonrası yatış pozisyonu nasıl olmalıdır ?
Ameliyat sonrasında, basit ağrı kesicilerle kolayca kontrol altına alınabilecek biraz ağrınız olur. Size birkaç gün için başınızı hafif yukarıda tutmanız söylenecektir. Boyun germe yapılmışa boynunuzu öne eğmemeniz ve düz bir şekilde yatmanız önerilecektir. Yatarken ve yürürken boynun aşağı doğru bükülmesi boyun derisinin katlanmasına yol açıp, boyun bölgesinde ödem artışına ve dolaşım sorunlarına yol açabilir. Bunlara dikkat edilmesi hızlı bir iyileşme için gereklidir. Boynun öne katlanmasını engellemek için hatta yastık kullanmamanız istenebilir ya da boynu öne katlamayan ince bir yastık kullanılabilir.
Yüz germe, boyun germe ameliyatı sonrası iyileşme nasıl olacaktır ?
Eğer dren yerleştirildiyse, ameliyat sonrasındaki birinci veya ikinci günde alınacaktır. Bundan sonra özel bir bant kullanmanız önerilecektir. Çoğunlukla bu bant maske doktorunuz tarafından temin edilip kullanımı size öğretilecektir.
Şişlikler ve deri rengi değişikliği oldukça değişen derecede olabilir. Morluklarla çok sık karşılaşmamakla beraber oluşursa kaybolması 1-2 haftayı bulabilir. Çoğu hasta ameliyat sonrasında yüzde ve boyunda gerginlik veya uyuşukluk hissinden şikayet etmiştir. Bunların yoğunluğu ve ne kadar süreceği kişilere göre farklılık gösterir ve haftalar içinde kaybolur.
Yüz gerdirme ameliyatının amacı; doğal, daha genç ve daha etkileyici bir görünüme ulaşmaktır. Ameliyat sonrası yüz boyun bölgesinde belirgin bir düzelmenin olduğunu görürsünüz tam sonuç aşama aşama ortaya çıkar ödemin ve sertliklerin gitmesi zamana alır. Bu süreçte sabırlı olmak gerekir. Özellikle boyun bölgesinde sertlikler olabilir. Bunların kaybolup yumuşaması zaman alacaktır.
Dikişlerin çoğunluğu kendiliğinden eriyip kaybolacaktır. Alınması gereken dikişler kullanılmışsa genellikle 1 haftada alınır. Bu süreden sonra kozmetik ürünler kullanıma izin verilir. Her geçen gün daha iyiye gittiğinizi göreceksiniz. Bu süreçte doktorunuzla birlikte yapacağınız değerlendirmeler görüşmeler ve takip iyileşme sürecinizin daha konforlu geçmesini sağlayacaktır. Cerrahi sonrasında birkaç ay güneşlenmeye sınırlama getirilir ve yüksek koruma faktörlü güneş koruyucular kullanmanız gerekir. Ameliyat sonrası her zaman doktorunuzla temas halinde olmanız kontroller düzenli gelmeniz önerilir.
Prof. Dr. Muhitdin Eski
Yorumlar (0)
Henüz onaylanmış yorum yok!Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.